Според проучване сред топ-мениджърите на над 100 международни фирми, следните четири характеристики са водещи при успешните лидери:

  1. Честност, която формира доверие в екипа;
  2. Визия за развитие и успех, които обединяват екипа в пътя към постигане на поставените цели;
  3. Вдъхновение, което генерира енергия за действие;
  4. Компетентност, която да гарантира ефективност на усилията.

По темата за лидерството е изписано много и няма единно мнение, коя идея изчерпва това социо-културно понятие. Някои смятат, че поговорката „армия от овце, водена от лъв, може да победи армия от лъвове, водена от овца“ е самата действителност в динамичния бизнес свят днес. Други вярват, че лидерът печели сърцата на хората, а не техния ум.

Личностните характеристики на един лидер са също широка категория, но независимо от нейното тълкуване, винаги присъстват общочовешките етични добродетели като уважение, доверие и комуникация с фокус индивида отсреща.

А хората сме толкова различни, колкото и сме много. Защото всеки от нас е една вселена. И точно в това разнообразие е богатството. Отделните черти от характера, визията, поведението и настроението създават различни впечатления за един и същи човек в различни ситуации.

Затова провеждаме проучване сред студентите във Варна засилата на първото впечатление. И по-конкретно: кои са онези неща, които най-силно влияят лично на теб за формирането на преценка при среща с непознат.

Сподели своето мнение с отговор на 4 въпроса – попълни кратката анкета тук. Отнема по-малко от две минути, а резултатите ще споделим след по-малко от три седмици. За да не ги пропуснеш- следи групата на Клуб Маркетинг във facebook.

КМ – 09/05/14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *